ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Δευ, 27/03/2017

Τη σημασία της προστασίας των δασών και της ανάπτυξης της δασικής οικονομίας τόνισε ο οικολόγος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος της βουλής με αφορμή της διεθνή μέρα δασοπονίας (21.3). Στην συνεδρίαση στην οποία παρουσιάστηκε ειδικά η συμβολή της δασοπονίας στον τομέα της ενέργειας από στελέχη του υπουργείου και ερευνητές του ΚΑΠΕ και του Πανεπιστημίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δημαράς: «Χθες είχαμε την διεθνή  ημέρα δασοπονίας και σήμερα την ημέρα του νερού. Το  νερό και τα δάση  είναι η  πηγή  της ζωής που σήμερα απειλούνται. Τα δάση στον πλανήτη συνολικά μειώνονται με πολύ  μεγάλους ρυθμούς, για παράδειγμα τα τροπικά δάση του Αμαζονίου  στην Βραζιλία  μειωνόταν ετησίως  σε έκταση περίπου ίση με την έκταση της Αυστρία και συνεχίζουν να μειώνονται. Στη χώρα μας η αειφορική διαχείριση των δασών είναι ανεπαρκής και το νομικό πλαίσιο προστασίας έχει ελαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα δάση μας απειλούνται από μικρές και μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες ως τώρα με πιέσεις καθυστερούσαν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για να μην καταγραφούν οι εκτάσεις που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος. Πριν από ένα χρόνο είχε αναρτηθεί μονάχα το 1% της επικράτειας, ενώ μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση μας έχει αναρτήσει το 36%. Τώρα τα ίδια μικρά και μεγάλα συμφέροντα που έχουν αυθαιρετήσει εις βάρος των δασών ασκούν πιέσεις να σταματήσει η διαδικασία ανάρτησης. Δεν πρέπει να υποκύψουμε. Στον αγώνα μας για την προστασία των δασών συστρατεύονται η επιστημονική κοινότητα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται να κινητοποιηθεί όλη η αδρανής πλειοψηφία των πολιτών για να συνεχίσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.

Τέλος για να αναπτυχτεί κουλτούρα υπεράσπισης των κοινών αγαθών σημασία έχει η ανάπτυξη της παιδείας για το περιβάλλον και την αειφορία. Δηλαδή παιδεία και ενημέρωση των πολιτών κόντρα  στα  προϊόντα  μαζικής υποκουλτούρας (ρεάλιτι, πρωϊνάδικα  κ.λ.π)».