ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο των ρύπων της ναυσιπλοΐας

Παρ, 04/08/2017

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ:  Άμεση λήψη μέτρων για τον έλεγχο των ρύπων της ναυσιπλοΐας

50.000 θάνατοι ετησίως στην Ε.Ε. λόγω των αέριων ρύπων από τα πλοία 

Την άμεση λήψη μέτρων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των αέριων ρύπων της ναυσιπλοΐας ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Παράλληλα κάλεσε τα συναρμόδια Υπουργεία να διευκρινίσουν εάν σκοπεύουν να στηρίξουν ενεργά την πρωτοβουλία της Γαλλίας και πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον ορισμό της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών (ΠΕΕ) για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης η ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται από τους αέριους ρύπους της ναυσιπλοΐας και ειδικότερα οι επιπτώσεις της λειτουργίας των λιμανιών στην ποιότητα του αέρα, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και παγκόσμια, αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα που δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Οργανισμού για την Προστασία της Φύσης και του Περιβάλλοντος NABU, εκτιμάται ότι η ρύπανση από τους αέριους ρύπους πλοίων έχει ως αποτέλεσμα 50.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον η ρύπανση αυτή αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα, συμβάλλει αρνητικά στην κλιματική αλλαγή και καταστρέφει τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές και πολιτιστικό περιβάλλον με τις φθορές που προκαλεί σε κτίρια και μνημεία.

Ο Γιώργος Δημαράς κατέθεσε τις αναλυτικές προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της NABU για τη μείωση των αέριων ρύπων των κρουαζιερόπλοιων και την προστασία του κλίματος και της δημόσιας υγείας, ζητώντας από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τοποθετηθούν ως προς τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα.

 Όπως δήλωσε ο Γιώργος Δημαράς: «Το φαινόμενο της ρύπανσης από τη ναυσιπλοΐα  φαίνεται ότι έχει υποτιμηθεί καθώς από τις μετρήσεις που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, προκύπτουν άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι τα σωματίδια αιθάλης που εμπεριέχονται στους ρύπους αυτούς έχουν καρκινογόνο δράση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως την υποχρεωτική χρήση καυσίμων υψηλής ποιότητας και την υποχρεωτική χρήση συστημάτων μετεπεξεργασίας καυσίμων στα πλοία που ελλιμενίζονται στα ελληνικά λιμάνια. Παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει κάθε προσπάθεια για τον ορισμό της Μεσογείου ως Περιοχής Ελέγχου Εκπομπών, κάτι που θα συνέβαλε δραστικά στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία».

 Διαβάστε την ερώτηση που κατέθεσε ο Γ.Δημαράς εδώ

 Πληροφορίες: 2106399612