Γ. Δημαράς: Να καταπολεμηθούν άμεσα οι «7 πληγές» του ελληνικού κράτους (συνέντευξη)

(αναδημοσίευση από το stasi news )

Για το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής, τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασίας, τις «πληγές» που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος, αλλά και τα λάθη που έγιναν τοποθετείται ο υποψήφιος βουλευτής Β’Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς.

Ο Γιώργος Δημαράς ειλικρινής, ευθύς και συγκεκριμένος σε όσα λέει μιλά στο Sτάση News. Σημειώνεται ότι ο κος Δημαράς προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν πετυχαίνει την αυτοδυναμία. Θα πρέπει συνεπώς το πρώτο κόμμα να συγκυβερνήσει με ένα ή και περισσότερα κόμματα, ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει.

Ο Γιώργος Δημαράς ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα για να έχει τη δύναμη με ένα έστω κόμμα να συνεργαστεί και να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ποιο κόμμα θα συναινέσει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πλειοψηφίας στη Βουλή θα το δούμε με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν φτάσουμε στο σημείο να μην σχηματίζουμε κυβέρνηση, τότε με όρους- κυρίως προγραμματικούς αλλά και προσώπων- θα αναγκαστούμε να συνεργαστούμε, προκειμένου η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη.»

Όσον αφορά το σενάριο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο κος Δημαράς τονίζει: «Εμείς δεν θα θέλαμε ο ελληνικός λαός να υποστεί και πάλι το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που εξέφρασαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εκείνοι είναι που έκλεψαν και σπατάλησαν τον μόχθο των εργαζομένων, τους φόρους που πλήρωναν οι έντιμοι πολίτες, τις οικονομίες που είχαν καταθέσει στις τράπεζες και στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και δεν έφταναν όλα αυτά. Χρέωσαν τη χώρα και τις επόμενες γενιές με 340 δις ευρώ για τα επόμενα 50 χρόνια. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να συνεργαστούμε με αυτά τα κόμματα.»

 

  • Ποιες είναι οι παθογένειες που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος

«Τα βασικότερα σημεία που πρέπει να επιλυθούν είναι οι «7 πληγές» του ελληνικού κράτους: Διαπλοκή-διαφθορά, Φοροδιαφυγή, Κρατικός μηχανισμός (αναξιοκρατεία), Πελατειακό σύστημα, Αναντιστοιχία εκπαίδευσης και οικονομικών στόχων, Γραφειοκρατία-πολυνομία και Μη εφαρμογή νόμων.»

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Δημαράς επισημαίνει: «Ξεκινάμε με την διαπλοκή-διαφθορά. Πρόκειται για μαύρη τρύπα που απορροφούσε όλους τους πόρους του ελληνικού κράτους, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, αλλά και τα δάνεια που παίρνανε. Αποτέλεσε την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να δούμε αλλαγές και στη νομοθεσία,αλλά και να βρούμε μηχανισμούς που θα προωθούν τα δημόσια έργα, τις προμήθειες, το πως θα αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια.»

  • Τι πρέπει να αλλάξει ώστε οι μηχανές της οικονομίας να πάρουν και πάλι μπρος;

«Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο που περνάει από την επιβίωση του λαού μας και πρέπει να καταλήξει σε ένα υγιές και βιώσιμο οικονομικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη. Στόχος μας είναι μια οικονομία με στέρεη βάση και προοπτική. Αναδιοργάνωση της οικονομίας με εφαλτήριο την αγροτική παραγωγή. Πρέπει η χώρα να έχει διατροφική αυτάρκεια. Τότε μόνο κάνουμε λόγο για βιώσιμη οικονομία.

Επιπλέον θα πρέπει να εξυγιάνουμε τον κρατικό μηχανισμό. Να υπάρχει αξιοκρατία, χωρίς πελατειακό σύστημα και ρουσφέτια. Αν δεν εγκαθιδρύσουμε έναν κρατικό μηχανισμό με σωστή και δίκαιη αξιολόγηση ,κατά δομή και κατά πρόσωπο, δεν θα τον εξυγιάνουμε ποτέ. Πρέπει να υπάρχει: διαφάνεια, κατάργηση της πολυνομίας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και δίκαιη κατανομή ανθρώπινου δυναμικού με ορθολογικά κριτήρια και σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών.»

Τέλος ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ τολμά να μιλήσει για τα λάθη που έγιναν στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

«Σίγουρα κάναμε λάθη ωστόσο δεν υπήρχε ο χρόνος να ψηφιστούν νομοσχέδια και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση τους. Ενδείξεις λαθών είναι οι ιδέες για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Δεν περιείχαν το βασικό στοιχείο που είναι απαραίτητο στη χώρα μας: να συνδέεται η εκπαίδευση με το σχέδιο που έχει για την οικονομία. Απτό παράδειγμα είναι η αγροτική παραγωγή. Θέλουμε να αναπτύξουμε την αγροτική παραγωγή. Άρα θέλουμε αγρότες να ξέρουν τη δουλειά που κάνουν. Πως θα χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα, το λίπασμα, πως θα μπορούν να καλλιεργούν τη γη χρησιμοποιώντας σωστές μεθόδους.»

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μετά το πέρας της ομιλίας του υποψήφιου βουλευτή στην τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Νέα Φιλαδέλφεια.