ΕΡΩΤΗΣΗ: ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2015

                                                                                                                                  ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

-Οικονομικών

-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

 

Θέμα: «Ρύθμιση για τους δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο»

 

Είναι ευρέως γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν περίπου 70.000 συμπολίτες μας που ως δανειολήπτες έλαβαν κατά τα προηγούμενα χρόνια στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Το πρόβλημα προέκυψε από τη ραγδαία πτώση της ισοτιμίας ευρώ/ελβετικού φράγκου από περίπου 1,65 το 2007 σε 1,2 το 2012, πτώση η οποία συνεχίστηκε από τις αρχές του 2015 όταν η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισε να διακόψει την κλειδωμένη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του 1,2 με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του ελβετικού φράγκου στα επίπεδα του 1€/1,09CHF. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2007 το εκτιμώμενο συνολικό ύψος των δανείων αυτών έφτανε τα 7 δισ.ευρώ, το 2014 εκτιμάται ότι το συνολικό υπόλοιπο των δανείων ήταν περίπου 8,5 δισ. δηλαδή το χρέος των δανειοληπτών αυξήθηκε παρά τις αποπληρωμές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό.

 

Πλήθος δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια έχουν δικαιώσει τους προσφεύγοντες δανειολήπτες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την έλλειψη επαρκούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών αλλά και την καταχρηστικότητα στους όρους αποπληρωμής των δανείων. Πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας χαρακτηρίζει τα δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα ως «παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα» κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε για αυτά να ισχύει το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο που αφορά τα επενδυτικά προϊόντα και όχι τα στεγαστικά δάνεια.

 

Σε απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού σε ερώτημα συναδέλφου (Α.Π. 32713/23.3.2015) αναφέρεται ότι: «Διερευνάται τόσο η περίπτωση της ελλιπούς προσυμβατικής ενημέρωσης όσο και η δυνατότητα χρήσης των διατάξεων περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του ν.2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, σε περίπτωση που η τράπεζα χορήγησε σε δανειολήπτη δάνειο το οποίο στην ουσία αποτελούσε επενδυτικό προϊόν, οδηγώντας τον, κατά συνέπεια, να αναλάβει έναν συναλλαγματικό κίνδυνο τον οποίο διαφορετικά δεν θα αναλάμβανε».

 

Με την πρόσφατη ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/17/ΕΕ για την ενυπόθηκη πίστη ρυθμίζονται θέματα δανείων σε ξένο νόμισμα και δανείων μεταβλητού επιτοκίου. Για την ενσωμάτωσή της έχει συσταθεί σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, με συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, το έργο της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2015.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

1.Ποια είναι τα άμεσα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για τη ρύθμιση του προβλήματος αυτού που αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους;

2.Πότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/17/ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία προκειμένου να υπάρξει στο εξής επαρκής προστασία των δανειοληπτών που λαμβάνουν δάνεια ξένου νομίσματος ή μεταβλητού επιτοκίου;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

 

                 Δημαράς Γιώργος