ΕΡΩΤΗΣΗ: Μείωση και εξάλειψη της ρύπανσης από επικίνδυνες ουσίες στα ύδατα των ποταμών και στα παράκτια ύδατα των λεκανών απορροής των παραπάνω ποταμών, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: Μείωση και εξάλειψη της ρύπανσης από επικίνδυνες ουσίες στα ύδατα των ποταμών Ασωπού, Στρυμόνα, Νέστου, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα και στα παράκτια ύδατα των λεκανών απορροής των παραπάνω ποταμών, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Α)         Ο κατάλογος Ι της Οδηγίας 2006/11 ΕΚ περιέχει ορισμένες μεμονωμένες ουσίες (λχ αλογονούχες, οργανοφωσφορικές και οργανοκασσιτερικές ενώσεις, υδράργυρος και οι ενώσεις του, κάδμιο και οι ενώσεις του, ανθεκτικά ορυκτέλαια, ανθεκτικοί υδρογονάνθρακες πετρελαϊκής προελεύσεως κ.α. ) επιλεγόμενες κυρίως βάσει της τοξικότητάς τους, της ανθεκτικότητάς τους στο περιβάλλον και της ικανότητάς τους να βιοσυσσωρεύονται. Για κάθε κράτος μέλος υπάρχει υποχρέωση εξάλειψης της  ρύπανσης την οποία προκαλεί η απόρριψη των επικινδύνων ουσιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο I.

Οποιαδήποτε απόρριψη μέσα στα ποτάμια και παράκτια ύδατα, η οποία μπορεί να περιέχει μία από τις ουσίες αυτές, υπόκειται σε προηγούμενη άδεια περιορισμένης χρονικής διάρκειας η οποία καθορίζει τα πρότυπα απόρριψης. Δεν χορηγείται άδεια αν διαπιστωθεί αδυναμία τήρησης των προτύπων απόρριψης. Κάθε κράτος- μέλος προβαίνει σε απογραφή των απορρίψεων που πραγματοποιούνται στα ύδατα των ποταμών και στα παράκτια ύδατα των λεκανών απορροής οι οποίες μπορεί να περιέχουν ουσίες του καταλόγου I για τις οποίες εφαρμόζονται πρότυπα απόρριψης.

Β)         Ο κατάλογος ΙΙ της Οδηγίας 2006/11ΕΚ περιέχει ουσίες που έχουν επιβλαβή αποτελέσματα για το υδάτινο περιβάλλον (λχ ψευδάργυρο, χαλκό, νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδο, σελήνιο, αρσενικό, αντιμόνιο, μολυβδένιο, κυανιούχες και φθοριούχες ενώσεις κ.α. ) που όμως μπορούν να περιοριστούν σε ορισμένη περιοχή και εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά και τη θέση των υδάτων στα οποία απορρίπτονται. Κάθε κράτος μέλος έχει υποχρέωση να μειώσει τη  ρύπανση που προκαλεί η απόρριψη των επιβλαβών ουσιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ΙI. Για τη μείωση της ρύπανσης από τις ουσίες του καταλόγου ΙΙ, κάθε κράτος μέλος υποχρεούται να καταρτίζει ειδικά προγράμματα που να περιλαμβάνουν τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων για τη  μείωση των αποβολών, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν εντός ορισμένης προθεσμίας. Ακόμη πρέπει να περιλαμβάνουν ποιοτικούς στόχους με βάση ειδική εξέταση  κάθε συγκεκριμένης υδάτινης μάζας  όπου αποβάλλονται οι εν λόγω ουσίες. Τέλος, στο πλαίσιο εκτέλεσης των εν λόγω προγραμμάτων μείωσης της ρύπανσης είναι απαραίτητος ο προηγούμενος ειδικός έλεγχος κάθε σχεδιαζόμενης απόρριψης που ενδέχεται να περιέχει ουσίες περιλαμβανόμενες στον κατάλογο II.

Δ)         Σε ό,τι αφορά το ρέμα του Μαυρόλακκα που βρίσκεται πάνω από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και καταλήγει στην παράκτια ζώνη της λεκάνης απορροής του ποταμού Στρυμόνα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του Υπουργείου σας έχουν πρόσφατα διαπιστώσει σοβαρές υπερβάσεις βαρέων μετάλλων έως και πέντε φορές πάνω από τα ανώτατα όρια.

Ε)         Οι συγκεντρώσεις καδμίου στα ύδατα του ποταμού Νέστου είναι πενήντα φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια!

ΣΤ)       Σε ό,τι αφορά την λεκάνη του ποταμού Ασωπού Βοιωτίας και του παραπόταμου Θερμιδώνα - σύμφωνα με στοιχεία έτους 2014 - εντοπίστηκε συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου από 3.500 έως 7.000 μg / l ενώ το όριο είναι 50 μg / l !

Η)         Από μελέτη στοιχείων ετών 1992 έως 2012 που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει η ποιότητα του νερού στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα. Επισημαίνουμε ότι από το έτος 2003 οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης υδροδοτούνται με πόσιμο νερό από τον ποταμό Αλιάκμονα της τάξης των 160.000 κυβικών μέτρων ημερησίως.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1)       Αν γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται απογραφή των απορρίψεων των επικίνδυνων ουσιών του καταλόγου Ι της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ στα ύδατα των ποταμών Ασωπού, Στρυμόνα, Νέστου, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα και στα παράκτια ύδατα των λεκανών απορροής των παραπάνω ποταμών; Σε καταφατική περίπτωση, ποια είναι τα πληροφοριακά στοιχεία των απορρίψεων που έχουν απογραφεί; 

2)       Ποια είναι τα ειδικά προγράμματα μείωσης της ρύπανσης των υδάτων των ποταμών Ασωπού, Στρυμόνα, Νέστου, Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα και των παράκτιων υδάτων στις λεκάνες απορροής των παραπάνω ποταμών από τις επιβλαβείς ουσίες του καταλόγου ΙΙ της Οδηγίας 2006/11/ΕΚ;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Γάκης Δημήτριος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Σιμορέλης Χρήστος

Πάντζας Γεώργιος

Ρίζος Δημήτριος

Καραναστάσης Απόστολος

Δέδες Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Τεκτονίδου Κυριακή

Δημητριάδης Δημήτρης

Σκούφα Ελισσάβετ

Πολάκης Παύλος

Φάμελλος Σωκράτης

Αυλωνίτου Ελένη

Καφαντάρη Χαρoύλα

Σωτηρίου Ελένη

Καρακώστα Ευαγγελία

Σταθάς Ιωάννης

Ουζουνίδου Ευγενία

Δημαράς Γεώργιος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα

Γκαρά Αναστασία

Ακριώτης Γεώργιος

Λάππας Σπυρίδων

Ψυχογυιός Γεώργιος

Καββαδία Ιωαννέτα

Σταμπουλή Αφροδίτη

Ζάννας Ζήσης

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Χατζηλάμπρου Βασίλειος

Μητρόπουλος Αλέξανδρος

Γρηγόρης Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχαήλ

Ψαρρέα Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Εμμανουηλίδης Δημήτρης