ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΡΥΠΩΝ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2015

                                                                      ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Εκπροσώπηση της Ελλάδας στις συζητήσεις της Σεβίλλης για τον έλεγχο και περιορισμό των βιομηχανικών ρύπων»

Στις 9 Ιουνίου 2015 ολοκληρώθηκαν στη Σεβίλλη οι τελικές συζητήσεις των τεχνικών ομάδων εργασίας των κρατών μελών της Ε.Ε. για την αναθεώρηση των ανώτατων ορίων ρύπανσης για υφιστάμενες και νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οι συζητήσεις που διεξήχθησαν ήταν ιδιαιτέρα κρίσιμες για το περιβάλλον καθώς αφορούσαν την επικαιροποίηση της Κοινοτικής Οδηγίας για τους βιομηχανικούς ρύπους για την περίοδο 2020-2029, με βάση τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (BAT) ελέγχου και περιορισμού της ρύπανσης.

Σε επιστολή που απέστειλε στις 20 Μαΐου 2015 προς τα αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος Υπουργεία των κρατών μελών της Ε.Ε. ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.KarlFalkenberg, επεσήμανε ότι η σύνθεση των τεχνικών ομάδων εργασίας που θα συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει τρείς διακριτές ομάδες και συγκεκριμένα: α) Εκπροσώπους των κρατών μελών, β) εκπροσώπους των βιομηχανιών και γ) εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και την από 16-3-2015 ερώτηση του συναδέλφου κ. Γ.Αμυρά η οποία δεν έλαβε απάντηση, την ελληνική αντιπροσωπεία που συμμετείχε σε μια τόσο κρίσιμη για το περιβάλλον διαδικασία, αποτελούσαν αποκλειστικά εκπρόσωποι της ελληνικής βιομηχανίας και συγκεκριμένα πέντε έμμισθοι υπάλληλοι της ΔΕΗ και ένας των ΕΛΠΕ, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεσή μας.

Επιπλέον, η επιστολή του κ.Falkenbergυπογράμμιζε την ανάγκη, στις περιπτώσεις όπου στις εθνικές αντιπροσωπείες μετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας ή των μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι απόψεις που εκφράζουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις απόψεις των κρατών μελών. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η οργάνωση Greenpeace στην από 2-6-2015 επιστολή της προς τους Υπουργούς ΠΑΠΕΝ και Υγείας αλλά και προς τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, καθίσταται φανερό ότι βασικός σκοπός της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είναι η περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας αλλά η ουσιαστική υπονόμευσή της σε βάρος της υγείας των πολιτών με σκοπό το κέρδος, καθώς:

Η ελληνική αντιπροσωπεία:

·  Έχει αντιταχθεί σθεναρά στη μείωση των ορίων για εκπομπές SO2 σε όλο το φάσμα των εφαρμογών και διεκδικεί ακόμα πιο ελαστικά όρια για τα πιο ‘βρώμικα’ καύσιμα, όπως ο λιγνίτης και το υψηλής περιεκτικότητας σε θείο πετρέλαιο (μαζούτ).

· Έχει πρωτοστατήσει ενάντια στην εφαρμογή πιο αυστηρών ορίων για NOx στον λιγνίτη και εναντιώνεται στην εγκατάσταση επιπρόσθετων συστημάτων απονίτρωσης (ιδιαίτερα για τη ΒΔΤ ‘Επιλεκτική Καταλυτική Αναγωγή – SCR’) σε λιγνιτικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς.

· Όχι μόνο αντιτίθεται στη βελτίωση των ορίων για τις εκπομπές υδραργύρου, αλλά διεκδικεί και περαιτέρω χαλάρωσή τους για τις λιγνιτικές μονάδες.

·  Αντιτίθεται στην υποχρέωση διαρκών ελέγχων (monitoring) για τις εκπομπές υδραργύρου.

·  Αντιτίθεται στην υποχρέωση διαρκών ελέγχων (monitoring) για τις εκπομπές ΝΟx, μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και SO2 στους σταθμούς των ελληνικών νησιών με καύσιμο μαζούτ.

·  Αντιτίθεται σε πιο αυστηρές προδιαγραφές για την ενεργειακή απόδοση των λιγνιτικών σταθμών.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν από τις τελικές προτάσεις-τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Σεβίλλη από την ελληνική αντιπροσωπεία, τροπολογίες που εξυπηρετούν την εγχώρια βιομηχανία και στρέφονται ευθέως κατά της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.   Για ποιο λόγο αγνοήθηκαν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη σύνθεση των τεχνικών ομάδων εργασίας των κρατών μελών που συμμετέχουν στις συζητήσεις της Σεβίλλης και επελέγησαν αποκλειστικά εκπρόσωποι της βιομηχανίας ως μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας;

2.   Οι τελικές τροπολογίες που κατέθεσε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σεβίλλη, οι οποίες είτε δεν λαμβάνουν υπόψη τις  Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές ελέγχου και περιορισμού της ρύπανσης είτε – σε πολλές περιπτώσεις – ζητούν ευθέως να μην εφαρμοστούν αυτές,  αποτελούν και επίσημες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τον έλεγχο και τον περιορισμό της ρύπανσης από μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής; Εάν όχι, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αυστηροποίηση των ορίων και των ελέγχων σύμφωνα με τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές;

3.     Είναι ακριβή τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση από κοινού με τη ΔΕΗ έχουν ζητήσει από την Ε.Ε. να περιληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που λαμβάνουν δωρεάν κατανομή πιστοποιητικών εκπομπής ρύπων;

4.   Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη σταδιακή απεξάρτηση της ενεργειακής παραγωγής της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και τον προσανατολισμό της προς μορφές ενέργειας που δεν απειλούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Ο ερωτών βουλευτής

                   Γιώργος Δημαράς