Επίσκεψη Πράσινων Βουλευτών και Ευρωβουλευτών 15-17.7.15 Συνέντευξη Τύπου με Ε.Γ. των Ο.Π. στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου και Ημερίδα στον χώρο της Αθηναΐδας

Παρ, 24/07/2015

Για τέταρτη συνεχή φορά φέτος επισκέφτηκαν την Αθήνα κατά το διήμερο 15-17 Ιουλίου της κρίσιμης ψηφοφορίας των προαπαιτούμενων στη Βουλή Πράσινοι Ευρωβουλευτές ως ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στον ελληνικό λαό.

Την Τετάρτη 15 Ιουλίου παρακολούθησαν την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής κατά την πρώτη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας οι δύο Συμπρόεδροι του Γερμανικού Πράσινου κόμματος (BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN) Cem Özdemir, SimonePeterκαι οσυμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος (ΕΚΠ) ReinhardBütikofer.

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου έφτασε πολυμελής αντιπροσωπεία των Πράσινων Ευρωβουλευτών διαφόρων χωρών, μελών της ομάδας των Πράσινων (Greens/EFAGroup), αποτελούμενη από τους Ska Keller, Ulrike Lunacek, Τerry Reintke και Josep-Maria Terricabras, με ένα γεμάτο πρόγραμμα που περιελάμβανε: συναντήσεις με Υπουργούς (Παπαϊωάννου, Κουρουμπλής, Νικολούδης), επίσκεψη στο Δήμο Περάματος, στην Αλληλεγγύη Πειραιά και στο Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου και ημερίδα στο χώρο της Αθηναΐδας.

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι: Ska Keller (Γερμανία), Josep-Maria Terricabras (Καταλονία, Ισπανία), Sven Giegold (Γερμανία), Ulrike Lunacek (Αυστρία), Eva Joly (Γαλλία), Τerry Reintke (Γερμανία), Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, Μέλη της Ε.Γ. των Ο.Π. Χριστίνα Ευθυμιάτου, Φίλλιπος Γκανούλης.

 

Οι καλεσμένοι της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας των Πράσινων Ευρωβουλευτών αναφέρθηκαν στα εξής σημεία:

1. ΗSkaKellerσημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής αποδείχτηκε ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρόβλημα. Απαραίτητη σε αυτή την διαπραγμάτευση αποδεικνύεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πρώτα ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και στη συνέχεια ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι Γερμανοί Πράσινοι όπως και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στο σύνολό τους δεν θεωρούν τη συμφωνία καλή, ωστόσο θα ψηφίσουν (ψήφισαν πλέον) ΝΑΙ για την έγκριση του ΕΜΣ, ώστε να αποφευχθεί το GREXIT, αλλά ΟΧΙ στο πρόγραμμα, διότι διαφωνούν με τον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση και για τα αποτελέσματά της. Δεσμεύονται να εξετάσουν λεπτομερώς στο Ευρωκοινοβούλιο ένα πακέτο επενδύσεων και να υποστηρίξουν τη διαγραφή του χρέους.

Η Keller τόνισε ότι η υπονόμευση της δημοκρατίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελεί παθογένεια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ότι στην Ελλάδα δεν ήρθαν για να πουν στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν - όπως τόνισε στη συνέχεια και ο ισπανός JosepMariaTerricabras - αλλά για να ενημερωθούν και να μεταφέρουν στις χώρες τους όλες αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που συμβαίνουν και παραμένουν άγνωστες στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, όπως π.χ.

-        το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τη χορήγησή της στα παιδιά δεύτερης γενιάς,

-        πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

-        τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων,

-        η διαχείριση των αποβλήτων (ΕΣΔΝΑ),

-        ο περιορισμός της ατιμωρησίας των αστυνομικών αρχών σε μετανάστες με την σύσταση ειδικής αρχής για την διερεύνηση πράξεων αυθαιρεσίας,

-        οι αποκαλύψεις του υπουργείου Υγείας δικτύων διαφθοράς στον τομέα της υγείας,

-        η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 330 εκατ. €

όπως και άλλες καλές μεταρρυθμίσεις, αλλά και το μέγεθος της κοινωνικής καταστροφής που έχει επιτελεστεί τα τελευταία 5 χρόνια στην Ελλάδα με τα ιλιγγιώδη ποσοστά ανεργίας ειδικά των νέων να ξεπερνούν το 50%.

2. Ο JosepMariaTerricabras ανέφερε 4 λέξεις κλειδιά που δεν πρέπει να ξεχνούν οι Ευρωπαίοι: ελπίδα, αλληλεγγύη, φαντασία και σεβασμό στην διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία.

Το πρόβλημα της Ελλάδας αναδείχθηκε σε τεστ ανοχής της διαφορετικότητας για την Ευρώπη και η ελληνική διαφορετικότητα έθεσε το πρόβλημα σε γενικότερο προβληματισμό.

Η Ευρώπη, τόνισε, δεν είναι ένα οικονομικό αλλά ένα πολιτικό πρότζεκτ. Η συμφωνία πρέπει να ιδωθεί σαν ένα έστω και κακό σχέδιο δράσης για καλύτερες μέρες.

3. Ο SvenGiegold ενημέρωσε ότι ο τρόπος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο σκληρής κριτικής από τους Γερμανούς Πράσινους και πρόσθεσε: Δύο ήταν οι επιλογές για την Ελλάδα: η καταστροφή ή η αποδοχή της πρότασης, η συνθηκολόγηση.

Παρά το γεγονός ότι στη Γερμανία η έκβαση της διαπραγμάτευσης προσλαμβάνεται ως πύρρειος νίκη για τη Γερμανία, οι Πράσινοι δεν χάρηκαν, τουναντίον για τους Πράσινους ήταν μία ήττα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας.

Οι Πράσινοι, πρόσθεσε ο Giegold, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όχι όμως εις βάρος των φτωχών στρωμάτων, και υπέρ της χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η νέα συμφωνία φέρνει σκληρά μέτρα, περεταίρω περικοπές, αύξηση φόρων, φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού, θέλει ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται ούτε λόγος για την εκκλησιαστική περιουσία.

Οι Πράσινοι πιστεύουν στη χρησιμότητα της τεχνικής υποστήριξης που μπορεί να παράσχει η Ευρώπη στην Ελλάδα και προτείνουν να υπάρχουν συνεργασίες και ανταλλαγές εμπειριών, όπως για παράδειγμα με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, το οποίο φημίζεται για την φορολογική του διοίκηση και όπου θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται Έλληνες εμπειρογνώμονες. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής εξέφρασε την ελπίδα, η πρόταση να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα, οι Ευρωπαίοι να συντονίσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ανακαλύψουν τον κρυμμένο πλούτο της Ευρώπης στους φορολογικούς παραδείσους της Ελβετίας και αλλού.

4. Η EvaJollyεξέφρασε την πεποίθησή της, όπως και των Γάλλων Πράσινων, ότι η συμφωνία δεν θα έχει επιτυχία, είναι κακή, τιμωρητική και ταπεινωτική και αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν ένας λαός να διαβουλευτεί και να αποφασίσει μέσα σε τρεις μέρες;" ή "τι θα λέγαμε, αν το γαλλικό ΤΑΙΠΕΔ είχε έδρα το Λουξεμβούργο;". Σε αυτό συνηγορούν και 26 επιφανείς Οικονομολόγοι του LondonSchoolofEconomics που ανέλυσαν τη συμφωνία.

Η Γερμανία, τόνισε, τζογάρισε αυτό που έχτισε μετά τον 2ο ΠΠ και ακολούθησε την ίδια πολιτική που είχε εφαρμόσει στην Ανατολική Γερμανία μετά την πτώση του τείχους, εκποιώντας δημόσια περιουσία μέσα από εταιρείες διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας και χορηγώντας δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε άπορους.

5. Η TerryReintke ανέφερε ότι δεν θέλουμε ένα γερμανικό Ευρώ και ότι το καλύτερο νόμισμα είναι αυτό της εμπιστοσύνης, η οποία δεν μπορεί να χτιστεί πάνω στην ταπείνωση του ενός στον άλλο και ότι η επίσκεψη των Πράσινων είναι ακριβώς δείγμα εμπιστοσύνης. Τόνισε ότι απαραίτητη είναι η μετατόπιση της συζήτησης από το χρέος και τα οικονομικά, στην φτώχεια, στην ανεργία και ειδικά των νέων.

Για το πακέτο των 35 δις ανέφερε ότι δεν είναι "φρέσκο" χρήμα, εφόσον είχε ήδη προγραμματιστεί από πριν και ζήτησε να διεκδικήσουμε το GreenNewDeal μέσα από σοβαρό πρόγραμμα επενδύσεων με προτεραιότητα στους τομείς της παιδείας, την υγείας, της πρόνοιας.

6. Η UlrickeLunacek τόνισε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι καθοριστική αν η θέλει ΕΕ να είναι παγκόσμιος παίκτης για τρεις γεωπολιτικούς λόγους:

1.      Πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, Ελλάδα πύλη προσφύγων χωρίς την παραμικρή υποστήριξη από την ΕΕ

2.      Τουρκία-Ιραν-Ρωσία: νέοι παίκτες στην περιοχή

3.      Νέα συμφωνία ΕΕ με Ιράν

Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως πολιτική υπόθεση, όπως πολιτική ήταν και η ένταξή της. Η Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια, ενώ μία έξοδος της Ελλάδας θα λειτουργούσε αποθαρρυντικά για τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες που ετοιμάζονται να ενταχθούν στην ΕΕ. Η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία απασχολεί τους Ευρωπαίους Πράσινους και συμφώνησε με τον Giegoldόταν ανέφερε: "Αυτή τη στιγμή πράσινοι σύντροφοί μας βρίσκονται στη φυλακή. Η προσέγγιση αυτή δε βοηθάει."

7. Ο Έλληνας Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τόνισε, ότι οι νηφάλιες φωνές των Πράσινων θα αλλάξουν την πορεία της Ευρώπης. Επισήμανε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι το πελατειακό κράτος που τόσες δεκαετίες απομύζησε τον πλούτο της χώρας και οδήγησε στην κατάρρευση του παραγωγικού ιστού ήδη πολύ πριν την παρούσα κρίση. Αυτό το στοιχείο διαφοροποιεί την Ελλάδα από χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία.

Τόνισε ότι αυτό που κατάφεραν τα μνημόνια ήταν πτώση του ΑΕΠ κατά 25%, αύξηση του χρέους κατά 180% και έκανε την υπόθεση, ότι αν είχαμε 3% ανάπτυξη, τότε το χρέος θα ήταν σήμερα πολύ χαμηλότερο δηλ. στο 145%. Δυστυχώς, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ούτε οι κυβερνήσεις έκαναν κάτι ενάντια στην ύφεση, αντ'αυτού πουλούσαν σε απίστευτα χαμηλές τιμές κρατικές επιχειρήσεις, δημόσια περιουσία, όπως το σκανδαλώδες παράδειγμα της πώλησης του ΟΠΑΠ, το ύψος του οποίου ήταν μικρότερο από τα ετήσια έσοδά του. Αυτό είναι απάτη σε βάρος όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των λαών που δάνεισαν την Ελλάδα.

Από την άλλη ο Υπουργός τόνισε, ότι το GREXIT θα σήμαινε λεηλασία του δημόσιου πλούτου γιατί τα επιθετικά Fonds θα εξαγόραζαν έναντι πινακίου φακής χρεοκοπημένες επιχειρήσεις όπως έγινε στη Ρουμανία και την Βουλγαρία. Ένα υποτιμημένο νόμισμα μπορεί να αποφέρει οφέλη μόνο σε χώρες με γερή παραγωγική βάση.

Οι Οικολόγοι θα προωθήσουν το GreenNewDeal, την εγκατάσταση πληθυσμού στις ορεινές περιοχές που έχουν δυνατότητες γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, την ανακατασκευή κτηρίων, την κυκλική οικονομία, τον σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις:

1.      -Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Τσιρώνη, αν υπεύθυνο για την κατάρρευση του παραγωγικού ιστού είναι μόνο το πελατειακό κράτος ή μήπως και η κοινοτική πολιτική με τις επιδοτήσεις, τις μονοκαλλιέργειες, τον περιορισμό της παραγωγής σε συγκεκριμένα είδη, ο Υπουργός απάντησε ότι σαφώς και η ΕΕ θέτει περιορισμούς, αλλά υπάρχει η δυνατότητα της χάραξης εθνικής αγροτικής πολιτικής που μπορεί να θέτει προτεραιότητες.

2.      -Στην ερώτηση που απευθύνθηκε στην SkaKeller σχετικά με το μεταναστευτικό και το ότι δεν έχει ακόμα γίνει συζήτηση για τα αίτια των συγκρούσεων και τις ευθύνες της Ευρώπης στη δημιουργία αυτών των πολέμων, ενώ αντίθετα η συζήτηση περιορίζεται στην αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων, η απάντηση ήταν ότι αυτό ισχύει, αλλά ειδικά οι Πράσινοι ασκούν έντονη κριτική στο ρόλο της Ευρώπης, στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, το εμπόριο όπλων, στα μονοπώλια.

3.      -Στην ερώτηση για την εκκλησιαστική περιουσία, η οποία αν αλλάξει χέρια και περάσει στο κράτος, πιθανόν να καταλήξει σε κάποιο ΤΑΙΠΕΔ και να έχει την ίδια μοίρα με την δημόσια περιουσία, η απάντηση ήταν ότι αυτός δεν είναι λόγος η εκκλησία να μην υπόκειται σε φορολόγηση και σε δημόσιο έλεγχο και να μην έχει καν καταγραφεί η περιουσία της.

4.      -Στην ερώτηση στους Πράσινους Ευρωβουλευτές σχετικά με τη συμφωνία που χαρακτήρισαν επαχθή και παρολ' αυτά την ψήφισαν, η απάντηση ήταν ότι οι Πράσινοι, αυτό που επιδιωξαν ήταν να αποφευχθεί το GREXIDκαι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί με όσο πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο γίνεται.