24.4.2015 Κοινή Συνεδρίαση Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου.

Τοποθέτιση Γ. Δημαρά στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την ενημέρωση από τον Αντιπροέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jyrki KATAINEN, αρμόδιου για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα για: Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης (πακέτο Γιούνκερ). 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Καλώς ήρθατε στη φιλόξενη χώρα μας, κύριε KATAINEN.

Ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ θα βάλω δύο θέματα που έχουν σχέση με την οικολογία και το περιβάλλον.

Το ένα είναι όσον αφορά στα δίκτυα ήπιων μεταφορών. Πρόσφατα έγινε εκτενής συζήτηση για τη μη μείωση του HORIZON 2020 και στα προγράμματα αυτά των δικτύων ήπιων μεταφορών (Συνδέοντας την Ευρώπη).

Απορρίφθηκε  όμως πρόταση των Ευρωπαίων Πράσινων που ζητούσε να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε  ήπιες μεταφορές κατά 70% σιδηρόδρομος και ποταμόπλοια, 20% στην οδοποιία, κυρίως ανανεώσεις παλαιών δρόμων και  10% ήπια μετακίνηση, ποδηλατόδρομοι, πεζοδρόμοι μονοπάτια, κ.λπ.. Θα ήθελα την άποψή σας πάνω σε αυτό το  ζήτημα.

Το δεύτερο θέμα που θα ήθελα να θέσω, είναι η ετοιμαζόμενη συμφωνία TTIP. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία ελεύθερου και ασύδοτου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, η διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων TTIP αποτελεί την ισχυρότερη μέχρι σήμερα προσπάθεια να επιβληθεί παγκοσμίως η πλήρης απελευθέρωση της ασυδοσίας των αγορών και των εταιριών ενάντια στις ανάγκες των κοινωνιών και την προστασία της φύσης. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, στις 8 Φεβρουαρίου 2015 ολοκληρώθηκε ο 8ος γύρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και η διαδικασία για την υπογραφή της TTIP φαίνεται ότι επιταχύνεται. Ειδικότερα με την TTIP αίρονται κάθε είδους εμπόδια και η ασυδοσία των επενδυτών είτε αυτά αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα είτε τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις είτε την διατροφική ασφάλεια, την δημόσια υγεία, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μέσω της TTIP απορυθμίζονται κάθε είδους τομείς της οικονομίας από την υποβάθμιση των προϊόντων ονομασίας προέλευσης στα αγροτικά προϊόντα και την ρύθμιση του βαθμού της χημικής επεξεργασίας των τροφίμων μέχρι την άρση της απαγόρευσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, δηλαδή των μεταλλαγμένων, προκειμένου οι πολυεθνικές των αγροεφοδίων και των τροφίμων να επελάσσουν απερίσπαστα εις βάρος της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μια προκαταρτική συμφωνία για την TTIP έχει προγραμματιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο 2015. Πριν από την τελική ψηφοφορία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στα κοινοβούλια των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης για το αν θα επικυρώσει την συμφωνία CETAμεταξύ του Καναδά και της Ε.Ε. μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Υπογραμμίζουμε τους κινδύνους για την οικονομία, το περιβάλλον, την ποιότητα των τροφίμων, την εθνική ανεξαρτησία, τα κοινωνικά αγαθά, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κ.λπ., που θα έχει η πιθανή υπογραφή και εφαρμογή αυτής της συμφωνίας TTIP, αλλά και της CETA για την χώρα μας. Θα ήθελα την άποψή σας.